Getting Back to Nature

Although situated over a promontory surrounded by acres of pristine California native hillside, the immediate environment of this home did not reflect the homeowners' desire to be in tune with their surroundings. Keeping the hardscape as permeable as possible, we combined natural boulders culled from the property with blue stone amd moss rocks to create an entrance that feels as though it is part of a native rock outcropping.

Native stone boulders are used to create the necessary retaining for large trees at the front entrance.

Climate-appropriate plants fill the courtyard and are mulched with native river stone to look as though the pathway meanders through a local dry wash. The pathway combines colored concrete washed to a sandy finish with natural stone steps.

The completely renovated pool includes a new spa, oriented to look out at the commanding view.

The stone bench surround in the firepit echoes the curves of the hardscape and the new spa. Few hard angles remain as the property has been softened and sensualized. Rain chains slow down water runoff and direct it into nearby planter beds.

The patio surrounding the residence is significantly expanded using permeable surfaces of natural stone and gravel. A no-mow sod meadow replaces the previous muddy grass area. Vegetables, herbs and other climate-appropriate plants intersperse the meadow and create a diverse environment.

The no-mow turf looks like a sea of green and uses much less water than a regular lawn.

Exterior Design

*

Television

*

Outdoor Furnishings

*

Philosophy

*

Press

*

Events